Безопазно шофиране в сняг? Да това е възможно! Докато зимните месеци носят духа на празниците, също така водят със себе си и най-предизвикателната част от годината за шофьорите. В комбинация с намалената видимост и по-малкото сцепление на пътя и не е изненада, че инцидентите стават все по-чести. Съставихме списък със съвети, които да ви помогнат да шофирате безопасно в снежна обстановка през зимните месеци.

Купете си подходящи зимни гуми

Вашите гуми са единствената връзка на вашия автомобил с пътя. Без значение колко добре поддържано е едно превозно средство, няма да има голямо значение, ако използвате гуми с по-ниско качество или летни гуми, докато карате в сняг.

Зимните гуми постоянно показват своята мощ на зимни пътища в сравнение с летните и всесезонните гуми. Проучванията показват, че зимните гуми могат да позволят на автомобила да спре с 30% по-бързо от гумите за всички колела през по-студените месеци. Зимните гуми показват същото сцепление при -22 градуса като всесезонните гуми при 39 градуса.

Има две основни причини зимните гуми да са най-добрият избор при шофиране в сняг. Първият е, че те имат по-дълбоки и по-широки грайфери на протектора, които са по-подходящи за сцепление върху заснежен път. Второ, за разлика от всесезонните гуми, те използват различна каучукова смес, която ги предпазва от чупливост.

Използването на най-подходящият тип гума за зимно шофиране обаче не е достатъчно. Също толкова важно е да проверите гумите си за повреди и да се уверите, че все още имате грайфер. Освен това е важно да проверите налягането в гумите си, тъй като гумите ви ще загубят налягане с понижаване на температурата.

Вериги за сняг

Веригите за гуми за сняг са отлични за допълнително сцепление при шофиране в зимна обстановка. Веригите за сняг обхващате изцяло гумата, осигурявайки още по-добро сцепление с металните си зъби. Въпреки че ще ограничат максималната скорост на вашия автомобил, те са безценни, когато пътувате през влошени пътни условия.

Шофиране в сняг с повишено внимание

Дори и с подходящи гуми, просто няма как да заобиколите факта, че пътят ще бъде хлъзгав. Като такива, водачите трябва да маневрират с колите си по безопасен начин.

  • Намалете скоростта. Разбира се, но при заснежени и заледени условия трябва да се кара по-бавно, отколкото по сухи и топли пътища.
  • Карайте плавно. Независимо дали става въпрос за внезапно завъртане на волана или натискане на газта, рязкото движение може да накара гумите ви да загубят сцепление с пътя и на свой ред да доведе до пълна загуба на контрол над автомобила. Бъдете плавни със завиването, ускоряването и спирането.
  • Спазвайте дистанция. Оставете допълнително пространство между вас и автомобила пред вас. Ако карате зад тир или камион , може би е разумно или да увеличите дистанцията, или да смените лентите.
  • Без круиз контрол. Въпреки че круиз контролът несъмнено е удобна функция, той представлява потенциална опасност, когато се използва по време на шофиране в сняг. Ако колата ви загуби сцепление и се подхлъзне, круиз контролът ще ускори, за да запази предварително зададената скорост, потенциално изпращайки ви в опасност.
  • Включете светлините си. Снежните условия обикновено са придружени от мъгли и намалена видимост. Важно е да включите фаровете си, докато шофирате по всяко време на деня, за да улесните другите шофьори да ви виждат.

Шофиране в сняг с пълене резервоар

Винаги пълен резервоар

Ползите от пълният резервоар при шофиране в сняг са двойни. По-очевидната причина е, че ако, за съжаление, аварирате на пътя, ще имате достатъчно гориво, за да поддържате колата си работеща и топла.

Освен това, пълният резервоар ще осигури допълнително тежест в задната част на вашия автомобил. Тази допълнителна тежест ще притисне гумите ви към земята и допълнително ще подпомогне сцеплението.

Чистачките

Тъй като шофирането в сняг е предизвикателство за повечето шофьори, трябва да избягвате запотеното предно стъкло и да се уверите, че чистачките ви имат добър контакт със стъклото.

Независимо от избора на чистачки, важно е да проверите перото на чистачката, дали е в добро състояние. По-ниските температури и излагането на ултравиолетови лъчи могат да увредят перата на чистачките и да ги направят податливи на чупливост и напукване.

Изборът на зимна течност за чистачки, също може да ви помогне за по-безопасно шофиране през зимата. За разлика от лятната течност за чистачки, зимната течност използва малко количество антифриз. Това не само го спира замръзването, след като температурите паднат под нулата, но също така помага да се стопи всеки лед, който е упорито полепнал по предното ви стъкло.

Шофиране в сняг през нощта

Шофирането през зимата се характеризира отчасти с по-къси дни. Макар че обикновено може да не се окажете, че шофирате на тъмно през цялата година, по-кратките дни може да направят пътуването ви на връщане много по-тъмно, отколкото сте свикнали.

Разбира се, пътните инцидентите са по-вероятни при намалена видимост. В съчетание с по-ниските температури и хлъзгавите пътища, ситуацията ще изисква цялото ви внимание. Уверете се, че предното ви стъкло е чисто и че фаровете ви работят.

Пътна помощ и репатрак през зимата

Въпреки че последното нещо, с което искате да се справите, е авария на пътя през зимата , можете да бъдете сигурни, че ние от Найс Транс сме тук, за да ви помогнем във всяка ситуация.

Ако сте аварирали на пътя, ние сме само на едно телефонно обаждане на +359 885 777 715 или запитване чрез контактната ни форма. Работим 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, за да сте винаги в движение и да ви помогнем да върнете автомобила си на пътя.

Общо прочитания: 78|Прегледи на ден: 3