Ако нямате превозно средство със задвижване на четирите колела (4×4), снегът по пътищата може да представлява повишен риск за вашата безопасност по пътищата. Разбира се, не всеки кара кола 4×4, има и хубави гуми за сняг, но те са съществена част от пътната безопасност през зимните месеци, ако планирате да шофирате навсякъде, където има чести снеговалежи.

В следващата статия ще разгледаме всичко за веригите за сняг и как да ги монтирате! Ако планирате да шофирате в зимна обстановка, те трябва да са във вашия автомобил през цялото време!

Различни видове вериги за сняг

 • Диамантени вериги за сняг – Това са традиционните вериги за сняг. Те имат метални връзки, нанизани заедно във формата на диамант. Те са най-подходящи за обилен снеговалеж.
 • Кабелни вериги за сняг – Те са по-леки от традиционните. Те разполагат с лека стоманена верига, която е свързана заедно с раздалечен кабел. Те са най-подходящи за средни снеговалежи.
 • Алтернативни вериги за сняг – Те включват така наречените „чорапи за сняг“, които са направени от дебел плат. Те предлагат повишено сцепление и по-малко шум от другите. Най-подходящи са за леки снеговалежи или инцидентна употреба.

Какви са предимствата на веригите за сняг?

 • Някои ще ви помогнат да избегнете инциденти в снега, като осигурят по-добро сцепление.
 • Те се монтират бързо и лесно.
 • По-доброто сцепление позволява повече контрол и предотвратява изплъзване от пътя.
 • Ефективени при студени зимни условия.

Как се монтират вериги за сняг?

Как да ги използвате и монтирате!

 1. Първо, установете дали вашият автомобил е с предно задвижване, задно задвижване или задвижване на всички колела (4×4).
 2. Поставете веригите на земята пред задвижващите колела.
 3. Ако вашите вериги имат система за опъване, уверете се, че е от външната страна на гумата.
 4. Бавно завъртете автомобила си върху веригите за сняг, като спрете по средата.
 5. Внимателно свържете всички крепежни елементи на вашите вериги за сняг.
 6. Освен ако нямате самозатягащи се вериги, фиксирайте ги сега.
 7. Прокарайте ръцете си напред-назад по горната част на гумата, за да се уверите, че няма препятствия.

Бонус съвети

Винаги проверявайте препоръките на производителя за максимална скорост, докато шофирате с тях. Повечето препоръчват максимална скорост от 30 kmh, докато веригите са включени. Ако шофирате твърде бързо, веригите ще се скъсат и могат да повредят автомобила ви.

Докато шофирате с вериги, опитайте се да избягвате всякакви препятствия или дупки, тъй като те могат да ги повредят. Освен това, когато шофирате с поставени вериги за сняг, избягвайте рязкото ускорение. Прекалено бързото ускоряване може да причини завъртане на колелата и загуба на сцепление.

Финални мисли

Ако това не ви убеди да ги купите и използвате тази зима, не сме сигурни какво ще направи! Много хора се плашат от монтирането и използването на вериги за сняг на превозните си средства, но след като свикнете с това, това наистина не е проблем.

Ако сте аварирали на пътя, ние сме само на едно телефонно обаждане на +359 885 777 715 или запитване чрез контактната ни форма. Работим 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, за да сте винаги в движение и да ви помогнем да върнете автомобила си на пътя.

Общо прочитания: 40|Прегледи на ден: 1