Черният лед е изключително тънък слой лед, който изглежда полупрозрачен и може да доведе до изключително опасни условия на шофиране по пътищата или магистралите. Въпреки това, знанието как да реагирате, когато шофирате по него, може да ви предпази от скъпоструващ инцидент. В следващата статия ще разгледаме черния лед. Ще научим какво представлява, защо е опасно и какво да правите, ако шофирате по него.

Какво е черен лед?

Стандартното определение за черен лед е просто тънък слой прозрачен лед. Причината да е прозрачен е, че се слива с пътната настилка. Следователно е почти невъзможно да го видите. Въпреки това, когато шофирате през зимата, важно е да сте наясно с ледените условия.

Какво причинява черният лед?

След като температурата се покачи над нулата или снегът на повърхността започне да се топи, това води до мокра пътната настилка. Дъждът също може да причини намокряне на пътната настилка. Ако настъпи бърза промяна на времето и температурите паднат под нулата, това може да доведе до замръзване на влагата по пътя. Това може да доведе до образуването му на пътя.

Друга причина за черен лед е влагата във въздуха. Например, ако има мъгла, роса или мъгла и температурата падне под нулата, това може да доведе до появата им.

Черен лед

Някои от често срещаните места, на които се образува лед:

  • Сенчести места, като например под короните на дърветата, защото те не получават толкова много слънчева светлина.
  • Мостове и надлези, защото студеният вятър духа през тях и са засенчени от слънцето.

Защо черният лед е толкова опасен?

За разлика от снега, черният лед е почти невъзможно да се види, докато шофирате. Това означава, че често се натъквате на него внезапно и без предупреждение. Когато се образува черен лед на пътя или магистралата, става невероятно хлъзгаво. Научете повече, за това как да шофирате безопасно в сняг и заснежена обстановка в нашата статия.

По-долу са изброени някой съвети, ако срещнете черения лед на пътя:

  • Винаги дръжте волана изправен. Ако завъртите волана, ще имате по-голям шанс да загубите контрол над автомобила.
  • Никога не спирайте! Спирането може да доведе до плъзгане на вашия автомобил или камион.
  • Махнете крака си от газта, за да намалите скоростта си и да позволите на колата да спре безопасно, използвайки инерцията.
  • Винаги внимавайте за други автомобили или камиони по пътя около вас.

Когато имате нужда от пътна помощ или репатрак

Сега знаете какво представлява черният лед, защо е токова опасени какво да правите, ако се натъкнете на него. Шофирането през зимата може да бъде изключително опасно и вниманието към черния лед е част от това. Ако се ударите и имате нужда от пътна помощ, не се колебайте да ни се обадите!

Ако сте аварирали на пътя, ние сме само на едно телефонно обаждане на +359 885 777 715 или запитване чрез контактната ни форма. Работим 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, за да сте винаги в движение и да ви помогнем да върнете автомобила си на пътя.

Общо прочитания: 40|Прегледи на ден: 1